neděle 8. listopadu 2009

Čankajšek – právoplatný prezident Číny?

Osoba Čankajška je vnímána samozřejmě pro každého úplně jinak. Pro jednoho je to hrdina, který celý život bojoval proti zlu (tím se míní komunismus) a pro druhého je to tyran, válečný zloděj, který spáchal mnoho křivd a válečných zločinu. Na pevninské Číně je vnímán negativně – je zde považován za muže, který neudělal to nejlepší pro národní zájmy. Populární nebyl ani na Tchajwanu, pro jeho autoritativní režim. Ba dokonce ani v Kuomintangu není připomínán tak, často jako Sunjatsen. Ovšem i jeho odpůrci mu přiznávájí důležité zásluhy na sjednocení Číny, dokonce i důležité zásluhy na prosperitě Tchajwanu, která je viditelná dodnes.

Pro některé lidi, zejména populaci Tchajwanu, představoval Čankajšek důležitou postavu v boji proti komunismu a stal se tak klíčovou postavou při vytvoření jakési antikomunistické ligy. Během studené války jej lidé chápali jako vůdce „svobodné Číny“, jak mnozí obyvatelé nazývali Tchajwan. Představoval pro ně rovněž pojistku proti možné komunistické invazi na tento ostrov.

Na druhou stranu představoval Čankajšek také zdroj neustálého teroru, prováděl různé čistky, politické autoritářství. Je poněkud paradoxní, že v Tchajpeji mají oběti jeho režimu (nejméně 40 000 během období tzv. bílého teroru 50. let) vcelku nenápadný památník, zatímco gigantická Čankajškova socha v bronzu stále trůní v kolosálním bílém památníku, kde jsou k vidění i dva jeho nablýskané cadillaky. Jeho vláda byla dokonce obviněna i korupce sám Čankajšek byl spojován s řadou známých čínských zločinců té doby jako byli Du Yuesheng.[1]

Dnes je Čankajškova popularita rozdělena mezi různé politické linie, největší oblibě se samozřejmě těší u představitelů dnešního Kuomintangu. Na druhou stranu je velmi nepopulární u voličů DPP. V ostrém kontrastu proti němu je vnímán Sunjatsen, k jehož odkazu se hlásí téměř všechny politické linie, dokonce i samotný Kuomintang.

Naopak lidé obývající území pevninské Číny vnímají Čankajška velmi negativně, dalo by se řící, že k němu uchovávají přímo až nenávist. Je to způsobeno jednak již starší generací, která Čankajška viní především z toho, že v období druhé světové války se více než v boji proti stále se zvyšujícímu vlivu Japonska v Číně, věnoval boji a potlačení komunismu. Za druhé světové války se Japonsko dostalo a ovládlo postupně severské provincie, zejména Mandžusko.

Nová generace obyvatel pevninské Číny vidí naopak v Čankajškovi radikální ba až teroristickou protiváhu proti vládě komunistické strany. Kdy Čankajšek podnikal i tajné výpravy z Tchajwanu na pevninskou Čínu.

Celkově vzato je osoba Čankajška vnímána jak ze strany Číňanů, tak i především ze strany Tchajwanců vnímána dvěma způsoby. Jedni jej vnímají jako velkého vysvoboditele usilujícího o samostatnost a demokracii, druzí zase jako diktátora, za jehož krutovlády byly spáchány ty nejodpornější čistky. V celosvětovém měřítku ale vždy zůstane vnímán jako stěžejní postava Čínské historie, bojující proti komunismu a usilující o samostatnost Tchajwanu.

Čankajškovým cílem je znovudobytí pevninské Číny. Dokonce několikrát do roka vyloďoval na jejím pobřeží své jednotky Kuomintangu. Tchajwan se stal za jeho vlády prosperující zemí, řadící se k tzv. „Asijským tygrům“, především díky podpoře ze stranu USA.

Čankajšek zemřel 5. dubna 1975 ve věku 88 let. Jeho tělo je dočasně uloženu v Tzuhu. Doufá se, že jednou, po znovusjednocení Číny, bude pohřben v rodném městě.


Citace:
[1] Whitman, Alden: The Life of Chiang Kai-Shek: A Leader Who Was THrust Aside by Revolution [online] [cit. 2010-1-19] .

Zdroje:
Chiang Kai-Shek [online] [cit. 2010-1-19]
.
Chiang Kai-Shek: Biography [online] [cit. 2010-1-19]
.
The Life of Chiang Kai-shek: A Leader Who Was Thrust Aside by Revolution
[online] [cit. 2010-1-10]
.
Čankajšek – generalissimus a prezident Čínské republiky [online] [cit. 2010-1-19]
.

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    to, co jste publikovali se zde dle mého názoru nehodí... máte blog o čínsko-tchajwanském sbližování, což je navýsost současné téma... toto je opravdu jinde. Dobrý byl ten začátek, kdy jste se zamýšleli nad kontroverzností jeho vnímání, ale poté je to jen a jen popis jeho života.
    Navíc citace zdrojů - špatná.
    Jsou v textu i převzaté pasáže!!
    Navíc - dlouhý pochod - určitě nezorganizoval Čankajšek!!!!!!

    OdpovědětVymazat