pondělí 16. listopadu 2009

Další společné kroky v ekonomice mezi Tchajwanem a ČLR.

Tchajwanský ministr průmyslu a obchodu Shih Yen-hsiang se sešel tuto neděli v Singapuru se svým čínským protějškem ohledně vyjednávání o vzájemné spolupráci v oblasti hospodářství (economic cooperation framework agreement – ECFA). Setkání probíhalo za zavřenými dveřmi a čínskou stranu zastupoval ministr obchodu Chen Deming. K setkání došlo přesně den poté, co prezident Čínské lidové republiky Hu Jintao slíbil na summitu Asijsko - pacifického hospodářského společenství (APEC) Tchajwanu, že jednání mezi ním a pevninskou čínou ohledně zóny volného obchodu v Tchajwanském průlivu by měla začít již v tomto roce. Tchajwanský ministr byl na schůzce doprovázen také ředitelem úřadu pro zahraniční obchod (Huang Chih-Peng), tento úřad působí pod hlavičkou Ministerstva průmyslu a obchodu. Zdroje blízké Tchajwanské delegaci pak oznámili, že na schůzce si oba ministři vyměnili názory ohledně ECFA, prokonzultovali nabízející se možnosti a vytvořili časový harmonogram pro řešení jednotlivých témat realizace projektu.

Příští měsíc chtějí obě strany zahájit další, již čtvrté kolo jednání, které by mělo probíhat na té nejvyšší vládní úrovni a měli by se zde finalizovat otázky ohledně vytvoření zóny volného obchodu mezi ČLR a Tchajwanem. Celkem 4 dohody jsou pak připraveny k podepsání předsedy obou organizací zaštiťujících vzájemné Čínsko-tchajwanské vztahy. Jak jsme se již na našem blogu zmiňovali, na Tchaiwanské straně je to „Nadace pro výměnu přes Taiwanskou úžinu“ (předseda Chiang Pin-kung) a na straně Čínské pak „Asociace pro vztahy přes Taiwanskou úžinu“(předseda Yunlin Chen). Ony 4 dohody se pak týkají spolupráce v oblasti rybářství, zemědělství, dále zamezení dvojího zdanění a průmyslových norem pro produkty, jejich kontrolu a certifikaci. "Všechny tyto smlouvy jsou velmi důležité v procesu normalizace čínsko-tchajwanských obchodních a hospodářských vztahů" řekl pak Tchajwanský ministr.

Pokud všechno dobře půjde, měly by být smlouvy podepsány v pátém kole jednání, které je předběžně naplánováno na první polovinu roku 2010. Tchjwan pak bere tyto dohody také jako odrazový můstek k jednáním o zřízení zóny volného obchodu i s ostatními zeměmi a ubránění svého zboží před skvěle fungujícími ekonomickými integracemi.

Zdroj:
The China post. [online]. [cit. 2009-11-16]. http://www.chinapost.com.tw/taiwan

Taiwan News. [online]. [cit. 2009-11-16]. http://www.taiwannews.com.tw/etn/index_en.php.

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    opět mám poznámku k jedinému zdroji.
    Dále si ujednoťte jak ten Tchajwan budete psát - jednou máte Taiwan jednou Tchajwan...

    OdpovědětVymazat