čtvrtek 26. listopadu 2009

Tchajwan přiznal teritoriální vody Číně

V pondělí 23. listopadu Tchajwanská vláda uveřejnila, že se vzdává nároku na teritoriální vody okolo dvou malých ostrovů ve prospěch Číny. Tyto ostrovy, Kinmen (Quemoy) a Matsu, byly dlouhou dobu jakousi obranou linií proti jeho politickému protivníkovi, Číně.

Tchajwan stále drží kontrolu nad těmito dvěma malými ostrovy, ale nenárokuje si dále právo na oceán, který omývá jejich břehy. Tchajwanská vláda ve svém prohlášení dále uvedla, že v první řadě chce tímto vyhlášením utužit stále se zvyšující přátelské vazby s Pekingem.

Čína proklamuje svou suverenity nad Tchajwanem od roku 1949, kdy jednotky Mao Ce-tunga vyhrály občanskou válku a následně donutily Čankajška uprchnout na Tchajwan, kde vyhlásil Čínskou republiku.

Ovšem napětí mezi těmito dvěma státy trochu polevilo minulý rok, kdy Čínský prezident Ma Ying-jeou podepsal s Tchajwanem významné obchodní smlouvy o vzájemné spolupráci.

„Toto je spojení, které vylepší vztahy s Čínou a pomůže to nejenom zlepšit tchajwanskou ekonomiku, ale také to pomůže Ma Ying-jeouovi k jeho znovuzvolení prezidentem.“ Řekl Lin Chong-pin, profesor strategických studií Tamkangské University v Taipei.

Již dříve v tomto roce začal Tchajwan s demontáží svých protilodních barikád na Kinmenu, jako začátek k úplné demilitarizaci ostrovů. Tyto barikády jsou vlastně železné bodce zasazené v zemi na cementovém základu jejichž úkolem je zamezit válečným lodím dostat se touto cestou k ostrovům.

Tyto Čínsko-Tchajwanské odlehlé ostrovy jsou od sebe vzdáleny 2 kilometry a jsou odděleny Tchajwanskou úžinou. Po dlouhou dobu sloužily jako základna čínských nacionalistů vedených Čankajškem , kteří zde čelili bombardování ze strany čínských komunistů.

Tento krok Tchajwanské vlády se dle mého názoru jeví jako velmi správný, jednak jak z hlediska postupného sbližování a urovnávání vztahů mezi oběma zeměmi, tak i z hlediska lidského. Kdy aspoň na nějakou dobu utichnou obavy lidí z možného vojenského konfliktu.
Myslím si, že do budoucna tento krok přinese stabilitu nejen Tchajwanu ale i Číně a dá se očekávat, že obě země budou spolupracovat a uzavírat další mírové, obchodní smlouvy i nadále.

Zdroje:
Washington Post. [online]. [cit. 2009-11-24]. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/11/23/AR2009112300922.html.

Reuters. [online]. [cit. 2009-11-24]. http://www.reuters.com/article/idUSTRE5AM1MU20091123?feedType=RSS&feedName=worldNews&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%253A+reuters%252FworldNews+%2528News+%252F+US+%252F+International%2529.

The Free Library. [online]. [cit. 2009-11-24]. http://www.thefreelibrary.com/Taiwan+concedes+territorial+waters+near+China-a01612067991.

Answers. [online]. [cit. 2009-11-24]. http://www.answers.com/topic/quemoy.

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    mám pár připomínek - forma citací 1) neodkazujete se v textu samotném, 2) formát použité literatury není správný
    Dále - má to být zpráva, tzn. že budete pojednávat o jedné události uceleně -proto odstavce 3 a 4 poněkud vybočují z logiky zprávy.

    OdpovědětVymazat