sobota 26. prosince 2009

Tchajwansko-čínský pakt ovlivní investory v Jihovýchodní Asii

Tchajwanský expert varuje, že podpis navrhované obchodní dohody mezi Tchajwanem a Čínou bude negativně ovlivňovat Tchajwanské podniky investující v Jihovýchodní Asii, zejména ve Vietnamu. Jedná se o rámcovou dohodu o hospodářské spolupráci (ECFA) s Čínou, která stanoví zásady pro další liberalizaci obchodu mezi oběma zeměmi v budoucnosti. Tato dohoda by měla být uskutečněna nejpozději do konce roku 2010.

Chen Ming-chang, děkan Management Institute v Taipei, řekl v telefonickém rozhovoru Ústřední zpravodajské agentuře, že po uzavření dohody by se měly na Tchajwanský trh dostat některé čínské výrobky jimž byl předtím zakázán vstup. Dále podotkl také, že se tím také zvýší konkurenceschopnost čínských výrobků celkově.

„Sazba za čínské zboží bude klesat, toto zboží bude velmi atraktivní pro řadu tchajwanských obchodníků“ řekl s odkazem na výrobky v běžných průmyslových odvětvích jako jsou boty, deštníky, ručníky a oblečení. „Čínské výrobky by pak pronikly i na Vietnamský trh, kde prozatím převládají výrobky tchajwanské, a to by právě přineslo citelnou ránu pro tchajwanské společnosti“ dále uvedl.

S tímto varováním přišlo také mnoho tchajwanských obchodníků dříve působících v Číně, ale po zavedení reformy čínského pracovního práva na začátku letošního roku raději přesídlili do Vietnamu a ostatních zemí Jihovýchodní Asie.

„Příliv tchajwanských investic ve Vietnamu nicméně přinesl zvýšení poptávky po pracovní síle tak, že dokonce převyšovala nabídku, což přimělo tamní pracovníky požádat o vyšší mzdy.“ Tvrdí Chen, který zde v 90. letech pracoval jako hospodářský úředník Rady pro záležitosti pevninské Číny.

Rostoucí počet stávek a nedostatečná infrastruktura v zemích Jihovýchodní Asie mohou některé společnosti odradit od dalšího investování zde. Tchajwan byl největším zahraničním investorem ve Vietnamu. Mezi léty 1988 až 2009 zde investovaly více než 21 miliard $. [1]


Citace:
[1] Taiwan-China pact to hit Taiwan investors in Southeast Asia [online] [cit. 2009-12-19] http://www.etaiwannews.com/etn/news_content.php?id=1137049&lang=eng_news&cate_img=83.jpg&cate_rss=news_Politics_TAIWAN

Zdroje:
Taiwan News. [online]. [cit. 2009-12-26]. http://www.taiwannews.com.tw/etn/index_en.php.

Ihavenet/Taiwan. [online]. [cit. 2009-12-26]. http://www.ihavenet.com/taiwan.html

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    je to ok, ale...
    1) opravdu Taiwan investoval za 20 let 21. milionu dolarů?
    2) necitujete do textu!!!!!! Uvedené zdroje nejsou v požadovaném formátu.

    OdpovědětVymazat